www.zoe.sk - E-zine Prešovskej archieparchie
http://zoe.sk/?spravy&id=876
Zoε - e-zine Prešovskej archieparchie

Mapa stránokÚvod > Spravodajstvo > Správy

Dnes je: 28. marec 2024     Meniny oslavuje: Deň učiteľov, Soňa

Zoεpédia - náhodný výber: Proskomídia - obrad ..., Kopia, Hymnus.     pohľadnice

25.03.2008 | Čítanosť(6350) | Foto
Vytlačiť na tlačiarni | Poslať ako tip známemu | Komentáre(0)

Sprítomnenie daru kňazstva v Prešove

Sprítomnenie daru kňazstva v Prešove

„Ježiš povolal každého kňaza, lebo to on sám chcel. Nestalo sa to čírou náhodou, aj keby sa to niekomu tak zdalo. Povolal nás, aby sme boli stále s ním. O tom je hlavne život kňaza. O dôvernej blízkosti s Bohom.“ Aj tieto slová povedal vladyka Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup a metropolita, počas slávenia archijerejskej svätej liturgie v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove na Veľký štvrtok. 

Kňazi v jednote so svojím biskupom každoročne touto svätou liturgiou vstupujú do slávenia Paschy. Ďakujú za dar Kristovho kňazstva a dar Eucharistie. Môžu potom intenzívnejšie a s novou horlivosťou, v spoločenstve s Božím ľudom, ktorý im je zverený, sláviť paschálne tajomstvo Ježiša Krista.

Súčasťou liturgického slávenia na Veľký štvrtok bolo aj posvätenie antimenzionov. Ide o plátno s ikonografickým znázornením mŕtveho Ježišovho tela a štyroch evanjelistov. V jeho strede sú všité relikvie niektorého svätca. V gréckokatolíckych chrámoch sa nachádza na oltári a slávia sa na ňom liturgie. Vladyka posvätil aj myro, vzácny voňavý olej, s ktorým kňazi udeľujú sviatosť myropomazania (birmovania). V byzantskom obrade túto sviatosť udeľuje kňaz hneď po udelení sviatosti krstu. Záver slávenia patril obradu umývania nôh. Otec arcibiskup sa prepásal zásterou a dvanástim kňazom, podobne ako Kristus svojim učeníkom, umyl nohy. Tohto roku to boli zástupcovia celibátnych – neženatých kňazov.

V homílii vladyka kňazom zároveň ponúkol niekoľko pilierov, o ktoré sa môžu a majú opierať. Je to predovšetkým Božie slovo, Eucharistia, modlitba časoslova – Liturgie hodín, ale aj trvalá formácia a niektoré ďalšie. A dodal: „Keď sa my sami zmeníme, zistíme, že naši veriaci sú dobrí a horliví“. Taktiež kňazov požiadal, aby odovzdali jeho pozdrav veriacom vo farnostiach a všetkým kňazom, ich rodinám a veriacim poprial požehnanú Paschu nášho Pána Ježiša Krista.

Zdroj: Ľubomír Petrík

Ak organizujete alebo viete o organizácii akejkoľvek zaujímavej akcie, podujatia a pod., informujte nás o tom a my to spropagujeme na zoε.

Copyright © 2006-2018 zoε | O zoε | Kontakt | Mapa stránok | Ochrana osobných údajov

NAJ.sk

Valid XHTML 1.1 Valid CSS 2.1 Webdizajn

Copyright © 2006-2018 zoε